Slik blir du kvitt spam-mail!

Dette er et eksempel på irriterende spam-mail.

Dette er et eksempel på irriterende spam-mail. Heldigvis finnes det enkle måter å kvitte seg med uønsket e-post.

Er du lei de utallige historiene om hvordan du med en liten sum dollar eller euro kan bli søkkrik på kort tid? Alt du trenger å gjøre er å overføre en «liten sum» på et titalls tusen kroner og veien til rikdom er rett rundt hjørnet – skal man tro svindlerne.

Hvis du bruker e-post mye på jobb eller skole kan det være fryktelig irriterende hvis disse spam-mailene ramler inn i innboksen flere ganger om dagen. Heldigvis er det enkle måter man kan unngå dette på i Mail-programmet som følger med din Mac.


Sett opp regler

Hvis du mottar mye mail er dette et fantastisk hjelpemiddel for deg som vil ha kontroll på innboksen. For å sette opp regler åpner du Mac Mail – trykker på «Mail» i menyen øverst og deretter  «Valg». Nå kan du velge «Regler» og «Legg til regel».

Mottar du mye mail kan du lage en rekke regler for dine e-poster

Mottar du mye mail kan du lage en rekke regler for å sortere ut både ønsket og uønsket e-post.

Flytt til papirkurv

Nå kan du sette opp din første regel. Dette er ikke så avansert som det kan se ut som:

 1. Beskrivelse: I beskrivelsen gir du regelen et passende navn. Det kan være greit slik at du husker hvilke regler som gjelder for hva.
 2. Hvis følgende inntreffer: Her får du listet opp en rekke valg som du selv kan bestemme. F.eks:
  • Hvis e-posten er fra ______ gjør følgende: Flytt melding til papirkurv.
  • Hvis e-posten har emne «Rapport» gjør følgende: Flytt melding til mappen Rapporter.
  • Hvis avsender er VIP gjør følgende: Svar på melding.

Her er det en rekke muligheter som gir deg muligheten til å sortere og få en innboks som «sorterer seg selv». Enten det er søppel-epost eller viktige mail som du vil ha plassert i ulike mapper avhengig av hvem som er avsenderen.

Du kan tenke på det som en todelt oppgave: Hvis dette intreffer – gjør følgende. Se noen av valgene listet under:

Hvis....

Hvis….

Gjør dette

Gjør dette

Eksempler på regler

Eksempler på regler som du kan sette opp på din Mac.

Så for å bli kvitt alle typiske spam-mails kan du f.eks velge «Hvis emne inneholder» og ta typiske ord som går igjen. «Money», «billion», «Dollars» eller lignende. Husk da at hvis noen venner / eller andre kjente skulle sende deg en e-post med disse ordene så skjer den samme funksjonen som du har satt opp.

Hvis du ofte får e-post fra samme avsender kan du også lage regelen: hvis e-posten er fra ______ flytt melding til papirkurv.

Et par tips på slutten:

 • Tenk litt på hva slags regler du setter opp. Hvis du f.eks sier at emne er «Spørsmål» så kan dette påvirke alle dine e-poster som har dette emnet. Og da kan det fort bli vanskelig for deg å holde kontroll – hvis du ikke vet hva du har sortert.
 • I forhold til Spam-mail så blir det ofte mer og mer vanskelig å se hva som er svindel-forsøk. Det er enkelt for svindlere å oversette til norsk språk via Google Translate og bruke kjente norske firmanavn som lokkemiddel. En grei huskeregel er at hvis det virker for godt til å være sant, så er det nok mest sannsynlig akkurat det. Husk også at nettbanker aldri ber deg oppgi kortinformasjon på e-post.
 • Er du i tvil om e-posten er falsk, ta kontakt med din bank eller det firmaet det gjelder. IKKE klikk på en lenke på e-posten, men ring gjerne inn på et telefonnummer som du vet stemmer for å bekrefte eller avkrefte det du lurer på.

Har du lyst til å lære mer om regler og andre muligheter på din Mac? Ta kontakt med butikk@infografikk.no så kan vi sette opp et kurs for deg.

Av: Christian Andersen

Les også: Slik blir du kvitt irriterende telefonselgere.

Les også: TV2 oppsøkte Nigeria-svindlere

Les også: DNB-kunder utsatt for svindelforsøk

Les også: Betalte 1,7 millioner til Nigeria-svindere

Les også: Slik avslører du nett-svindlerne

Advertisements